dimecres, 9 d’abril del 2008

Mite històric


Alexandre Magne és, se’ns dubte, el més gran conqueridor de la història de la humanitat. En deu anys va conquerir la majoria del món conegut i part del desconegut, creant un imperi impressionant, de Grècia a la Índia, passant per Egipte, Pèrsia i Babilònia. La seva vida és una llegenda i transcorre en un món de llegenda.

Valerio Massimo Manfredi, arqueòleg i escriptor italià ens ha volgut explicar la història, la llegenda, en aquesta biografia novel·lada en forma de trilogia.

Alexandros, el fill del somni ens relata els primers anys de la vida del macedoni. Les tensions amb el seu pare, Filipos II, la relació amb la seva intrigant mare, Olímpia, els anys d’estudi amb Aristòstil,... una infància que ja semblava presagiar la grandesa que el conduiria a la llegenda. A la mort del seu pare, Alexandre uneix a tots els grecs i es prepara pel projecte més gran des de la guerra de Troya, conquerir l’Imperi dels Perses.

En la segona part, Alexandros a les arenes d’Amón, el jove rei ja és a Àsia, allà s’enfrontarà per primer cop amb els Perses, alliberarà les ciutats gregues d’Anatòlia, s’enfrontarà amb el temible general mercenari Memno de Rodes i acabarà conquerint Síria i Egipte. Alexandre també coneixerà i s’enamorarà de Barsine, la dona persa del seu enemic, Memno i serà confirmat com a fill del Déu egipci Amón.

Finalment a la tercera part, Alexandros als confins del món, l’exercit macedoni derrotarà als Perses en una impressionant batalla a Gaugamela, l’actual Iraq. El rei fundarà ciutats i portarà la cultura grega fins la mateixa Índia. Alexandre només serà vençut pels seus propis soldats, que després de recórrer 27.000 quilometres voldran tornar a casa. El rei també tornarà a conèixer l’amor en forma d’una noble muntanyesa, Roxana, una passió que el salvarà d’ell mateix. Alexandre viurà en aquest període desenganys, tristesa, alcoholisme i la mort del seu amic Hefestio.

Alexandre és una figura controvertida, en ell conviuen dues naturaleses diferents: la d’un ciutadà grec i la d’un conqueridor implacable. La compassió i la violència estan per igual en el caràcter del Magne. Diuen que els seus ulls també eren de colors diferents.

El conqueridor del món va morir als 33 anys a Babilònia, probablement de malària, encara que no es descarta que fos enverinat. A la seva mort el seu imperi es va desmembrar a mans dels seus generals, que van lluitar entre ells pel seu llegat. La història d’Alexandre és la d’un home que va somiar i va fer, que no es podia aturar davant res ni ningú. La història d’Alexandre és la d’una espelma, que com més brilla més aviat s’apaga.

Ell creia que era com el seu avantpassat Aquil·leu, l’heroi de l’Ilíada. Un heroi homèric, un Déu, ...

En aquesta història Manfredi barrejarà la llegenda i la història d’aquest mite que va dur la civilització grega fins als confins del món.